Over Ronald Brugman

Foto galerij

Wormen

Uw hond brengt veel gezelligheid, maar voor de verzorging is uw hond volledig van u afhankelijk. Toch kan uw hond besmet raken met wormen. Wat dient u hieraan te doen en welke preventieve maatregelen kunt u in acht nemen om zelf niet besmet te worden. Bij de hond komen twee verschillende typen wormen voor: rondwormen en lintwormen. Er zijn drie soorten rondwormen: spoelwormen, haakwormen en zweepwormen.

Besmetting;

Spoelwormen ( rondwormen ) zien eruit als spaghettidraden en worden bij uw hond ongeveer 9 tot 17 cm lang. Jonge honden zijn praktisch altijd besmet met spoelwormen, bij volwassen dieren is de besmetting soms nauwelijks merkbaar. Alle honden snuffelen graag overal rond, als een van de plaatsen is besmet door wormeieren krijgt uw hond er automatisch een paar op poten, vacht of neus. Hij hoeft zich dus alleen maar even te likken om ze binnen te krijgen. Ook kunt u eitjes via uw schoenen mee in huis brengen. Zonder dat u dus iets merkt wordt uw hond dus besmet en komen de wormeitjes in het maagdarmkanaal. Hier ontwikkelen ze zich tot wormlarven, die de darmwand doorboren en een ingewikkelde tocht door het lichaam maken. Sommige keren terug naar de darm en worden na een aantal weken volwassen spoelwormen.

Een ander deel van de larven ontwikkelt zich niet en blijft in rustfase achter in de spieren en het vetweefsel. Zodra de teef drachtig wordt, “ ontwaken ” deze larven en trekken naar het melkklierweefsel waar ze de puppen besmetten via de moedermelk. De teef geeft trouwens ook al vóór de geboorte de wormen door aan haar pups via de baarmoeder. Drie tot vier weken later zijn deze spoelwormen volwassen geworden in de darmen van het puppy.

De volwassen spoelwormen zijn zeer vruchtbaar en leggen tot 200.000 eitjes per dag!

We mogen ervan uitgaan dat praktisch alle jongen honden besmet zijn met spoelwormen. Van de volwassen honden is 20% tot 30% besmet.

Herkenning van een besmetting;

Meestal is er niets te merken, tenzij de besmetting ernstig is. Puppies kunnen onmiddellijk na de geboorte sterven. Ook kunnen in de eerste week enkele pups uit het nest ernstig hoesten, vanaf de tweede tot derde week kan men wormen zien in de uitwerpselen, bij zeer zware besmettingen worden de wormen zelfs uitgebraakt.

Altijd is er een verminderde weerstand en conditie van uw hond. Soms wordt er diarree of juist verstopping waargenomen, dikwijls is er ook bloedarmoede. Typisch voor jonge hondjes zijn opgezette buikjes en een doffe vacht. Dergelijke honden vormen uiteraard een grote bron van besmetting voor hun omgeving, d.w.z. voor hun soortgenoten maar ook voor u!

Zijn spoelwormen gevaarlijk voor de mens;

Ja, dat kan! Uit bloedonderzoek is gebleken dat 10% van de Nederlandse bevolking wel eens een besmetting heeft doorgemaakt. Vooral kinderen die met hun hond spelen, maar ook eenvoudig contact met dierlijke uitwerpselen, die men natuurlijk buiten bijna overal aantreft, denk maar aan zandbakken, publieke parken en speeltuinen. In tegenstelling tot bij dieren, ontwikkelen de spoelwormeieren zich bij mensen niet tot volwassen wormen. De larven die uit de eitjes ontstaan doorboren de darmwand en verspreiden zich via de bloedbaan in het menselijk lichaam, waar ze kleine ontstekingen veroorzaken.

Een aantal organen, zoals lever en longen, maar ook ogen of hersenen, kan op deze manier aangetast worden. Een onderzoek heeft uitgewezen dat allergische fenomenen bij kinderen met aanleg tot astma verstrekt worden door een spoelworminfectie.

Omdat kinderen meer contact hebben met de grond en minder op hygiëne letten, is het risico op herhaalde besmetting met spoelwormen bij kinderen groter dan bij volwassenen.

Besmetting voorkomen en onszelf beschermen;

Overal waar honden ( en katten ) hun behoefte doen, komen spoelwormeieren voor. Om besmetting hiermee te voorkomen moeten we onze aandacht richten op persoonlijke hygiëne en het ontwormen van onze hond.

Hygiëne:

Het wegruimen van verse uitwerpselen levert geen risico op voor de mens, spoelwormen hebben ongeveer twee weken nodig om besmettelijk en dus gevaarlijk voor de mens te worden. Helaas worden spoelwormeieren niet gedood met schoonmaakmiddelen en desinfectantia, dus moeten we zorgen zo min mogelijk in contact te komen met besmettelijke eieren.

  1. Verwijder honden- en kattenpoep uit de kennel, tuin en zandbak.
  2. Reinig regelmatig de vaste ligplaats van uw hond, dus de mand, vloer, maar vergeet ook het plaid in de auto niet.
  3. Dek zandbakken af zodat honden en katten er niet in kunnen.
  4. Was uw handen na het tuinieren en na het verwijderen van uitwerpselen.
  5. Houd nagels van uw kinderen kort en was regelmatig hun handen.

Ontwormen:

Verstandige honden- ( maar ook katteneigenaren ) ontwormen hun huisdieren minimaal tweemaal per jaar!

Pups dienen ontwormd te worden op de leeftijd van 2,4,6 èn 8 weken en daarna om de twee maanden tot ze een half jaar oud zijn.

Zogende teven dienen gelijk met de pups te worden ontwormd.

Alle andere honden vier keer per jaar ontwormen.

Dit ontwormingsadvies is uitgegeven door de Stichting Gezelschapdieren in samenwerking met het Ministerie van VWS en de Faculteit Diergeneeskunde in Nederland.

Verder bestaan er Haakwormen ( rondwormen ) en Zweepwormen ( rondwormen ).

Haakwormen zijn een tiental keer kleiner dan spoelwormen. De haakworm dringt door de huid van de hond naar binnen om via de bloedbaan de darm te bereiken en in een drietal weken op te groeien tot een volwassen haakworm. Besmetting vindt plaats via moedermelk of door het eten van gras of aarde welke verontreinigd zijn met besmette uitwerpselen van andere honden of vossen.

Haakwormen veroorzaken ernstige schade, omdat ze zich voeden met darmcellen of bloed. Besmette dieren vertonen ziekteverschijnselen als bloedarmoede, diarree, lusteloosheid en een doffe vacht.

Zweepwormen komen alleen voor bij honden. De hond wordt besmet door het oplikken van rijpe wormeieren afkomstig van uitwerpselen van besmette honden of vossen. Zij boren zich diep in de slijmhuid van de dikke darm en veroorzaken waterige diarree met sporen van vers bloed. Deze wormbesmetting treedt niet op vóór de leeftijd van 2 tot 3 maanden en wordt vaak opgemerkt na verblijf in een kennel.

Lintwormen;

Lintwormen leven eveneens in de darm van uw hond en kunnen van enkele millimeters tot enkele meters lang zijn. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes.

De lintwormschakels zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht van onze huisdieren. Deze schakels, die zijn gevuld met eitjes, worden opgenomen door een ander dier – een “tussengastheer”- waarin de eitjes zich ontwikkelen tot lintwormlarven. Door deze tussengastheer op te eten wordt uw hond besmet. De lintwormlarven komen vervolgens vrij in de darm en ontwikkelen zich tot volwassen lintwormen. Voorbeelden van tussengastheren voor de hond zijn o.a. vlooien en konijnen ( voor de kat, vlooien en muizen ).

De besmetting van uw hond bemerkt u meestal door het krijgen van een doffe vacht, uiteraard wordt het dier ook vatbaarder voor ziektes. Als je goed kijkt merk je soms lintwormschakels op in hun uitwerpselen en hun vacht. Gedroogde schakels lijken op rijstkorrels. De lintworm die wordt overgedragen door de vlo, is besmettelijk voor de mens maar niet echt gevaarlijk. Na toevallige opname van een vlo kan een klein volwassen lintworm zich in de darm van een mens ontwikkelen en aanleiding geven tot lichte buikklachten.

Wèl gevaarlijk;

In de Belgische Ardennen en elders in Europa vormt een soort lintworm van amper enkele millimeters lang, ook wel vossenlintworm genoemd, een waar gevaar voor de mens. Deze lintwormen leiden tot cysten en gezwellen in levensbelangrijke organen als lever en longen van mensen. De mens kan geïnfecteerd raken door contact met besmette dieren

( honden , vossen of katten ) of door het eten van ongewassen bosbessen.

Als u dus in de Belgische Ardennen of elders in Europa bent vermijd dan dat uw hond ( of kat ) woel, spits of veldmuizen eet, eet zelf geen ongespoelde bosbessen en vermijd contact met loslopende honden, katten en vossen uit die streek. Geef u hond geen slachtafval maar industriële voeding. In deze streken is het wegruimen van uitwerpselen wel gevaarlijk, was altijd voor het eten grondig uw handen.

Wilt u meer informatie over wormen of over het ontwormen van uw hond neem dan contact op met uw dierenarts. Mocht u meer willen weten over (spoel)worminfecties bij de mens, neem dan contact op met uw huisarts.