Reu of Teef:
De Teef:
De teef is uiterlijk kleiner en fijner gebouwd en heeft niet zo’n weelderige vacht als een reu. De teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. Dit kan voor het eerst zijn tussen de 6 maanden en een jaar. De vulva zwelt op en er komt rode afscheiding uit (bloed). Dit duurt ongeveer een week tot 11 dagen. Daarna vermindert de rode afscheiding, de vulva blijft opgezwollen. In deze periode zal de teef zich laten dekken. Dit duurt ongeveer tot 20 dagen. In deze periode kan de teef gaan staan met de staart opzij, dit heet het “ stellen “.
Ongeveer 8 weken nadat de loopsheid is gestopt kan de teef schijnzwanger worden. Dit heet schijnzwangerschap maar is eigenlijk schijnmoederschap, de teef is hormonaal zo ingesteld dat al heeft er geen dekking plaatsgevonden, zij toch een nest pups zou kunnen zogen en opvoeden. Dit heeft een functie omdat het leven in een roedel er voor zorgt dat de teven, als het nodig is, de taken van elkaar over kunnen nemen.
Deze schijnmoederschap uit zich in dat de teef hangerig is. Opgezwollen melkklieren heeft, melk afscheid en zelfs met knuffels en doekjes e.d. gaat lopen slepen om een nest na te bootsen.
Ga hier niet in mee, pak knuffels en doekjes af en berg ze tijdelijk op. Neem de teef veel mee naar buiten en zorg voor afleiding. Gaat het niet over, via de dierenarts zijn er homeopathische middelen te krijgen die goed werken. (galastop)
Een teef castreren of niet?
Ook bij een teef heet het castreren omdat de eierstokken worden weggehaald, en bij steriliseren zouden zij alleen worden afgebonden. Dit werkt echter niet omdat de teef dan nog gewoon loops zou worden.
Voordelen van castreren zijn:
De teef wordt niet meer loops.
Minder kans op baarmoederontsteking.
Minder kans op mammatumoren (tumoren aan tepels en melkklieren)
Minder kans op tumoren aan de baarmoeder
Nadelen van het castreren zijn:
De teef kan iets dominanter worden (dit kan ook een voordeel zijn).
De vacht kan gaan groeien en vergt meer onderhoud, is dan ook doffer.
De teef is meer met eten bezig en sneller dik en daardoor slomer.
Over het tijdstip van castreren zijn de meningen nogal verdeeld. De ene dierenarts zegt al met een half jaar zodat er totaal geen invloeden van hormonen zijn en daardoor uitsluiting van ziektes zoals baarmoederontsteking, baarmoederkanker en mammatumoren. De andere dierenarts zegt dat 1 keer loops worden en daarna castreren dezelfde zekerheid geven en dat dat als voordeel heeft dat de teef dan is uitgegroeid.
De Reu
De reu is uiterlijk groter en zwaarder gebouwd en heeft een weelderigere vacht dan een teef. De reu is geslachtsrijp tussen 6 maanden en 1 jaar. Onder invloed van het hormoon testosteron krijgt hij dan de uiterlijke kenmerken van een reu. Meer vacht, zwaarder hoofd en meer bespiering. Hij gaat ook in deze tijd zijn poot optillen.
Lichamelijk heeft deze geslachtsontwikkeling bij de reu geen nadelige gevolgen. Geestelijk wel. Hoewel je niet van nadelige gevolgen kan spreken, het ligt er aan hoe je in deze periode de reu begeleidt / opvoedt.
De reu gaat vanaf de puberteit onder invloed van o.a. testosteron de competitie aan met andere reuen. Wat kan uitmonden in vechtpartijen. Bij deze competitie hoort dat de reu zijn geurvlaggen achterlaat, waarmee hij zegt: ik was hier en dit is nu mijn boom, mijn tuin mijn paal enz.
Deze competitie ga je verbieden door als je ziet dat je hond met een hoge houding en hoog gedragen staart op andere reuen afloopt hem bij je te roepen, aan te lijnen en contact te vermijden met die andere reu. Zeker het uitzetten van geurvlaggen ga je verbieden door de hond aan te lijnen en mee te nemen en hem met een kort maar krachtig NEE te verbieden dat hij om de twee stappen een plas doet, Als je het steeds maar toestaat is de kans groot dat je reu ooit een keer zegt: dit is mijn baas en zijn poot optilt en tegen je been aanpiest.
Theoretisch is de baas de ranghoogste en ranghoogste bepaald of er gevlagd en gevochten wordt en alleen dan mag ranglagere, de hond meedoen.
Dus als je reu zijn poot op gaat tillen leer hem dan dat als hij uitgelaten wordt hij aan het begin 1 á 2 keer mag plassen en aan het eind van de wandeling nog een keer en verder niet. Als hij los loopt is het een andere zaak en kun je hem niet corrigeren hierin.
Een ander gedrag wat de reu laat zien. Is het rijgedrag. Reuen en teven rijden op elkaar en op zaken en zelfs p mensen om te domineren. Als de reu de teef moet dekken rijdt hij ook op haar. Hierover kan ik kort zijn, verbieden…………….. Als je dit rijgedrag toestaat dan wordt het van kwaad tot erger en uiteindelijk moet door de reu eerst alles bereden worden voor het is goed gekeurd.
De reu kan, en dit zie je vooral bij jonge reuen, als er een loopse teef in de buurt is, of het hondje waar hij graag mee speelt is loops, daar aardig van slag van raken. Hij eet dan niet meer en kan zelfs hangerig zijn en de hele dag voor zich uitliggen staren. Sommige reuen hebben dan zelfs de drang om weg te lopen en de teef op te zoeken. Hieraan is niets te doen, dan af te wachten totdat de loopsheid van desbetreffende teef over is. En hopen dat het overgaat als de reu wat ouder is.
Een reu castreren of niet?
Voordelen van castreren zijn:
De reu heeft geen last meer van het hiervoor beschreven gedrag als een teef loops is.
De reu heeft geen last meer van een gele druppel aan zijn piemel.
Soms wordt het uitzetten van geurvlaggen minder, dit meestal alleen bij castreren op jonge leeftijd.
Nadelen van castreren zijn:
Reuen kunnen meer gaan vechten.
Reuen worden door andere reuen beschouwt als kwee, dit houdt in geen reu, geen teef. En zullen vaak bereden worden, wat weer uitmond in een gevecht.
De reu is meer met eten bezig, na castratie, en is daardoor sneller dikker en een dikkere hond is slomer. Maar hiervoor geldt dat je dat zelf in de hand hebt, want ieder pondje gaat door ’t mondje.